Waarvoor wordt ciprofloxacine (Baycip 500mg) het best gebruikt

Ciprofloxacine behoort tot een klasse van geneesmiddelen die quinolon-antibiotica worden genoemd. Dit antibioticum behandelt alleen bacteriële infecties. Het werkt niet tegen virusinfecties (zoals verkoudheid en griep). Het gebruik van een antibioticum wanneer het niet nodig is, kan ertoe leiden dat het niet werkt bij toekomstige infecties.

Hoe gebruikt u Ciprofloxacine?

Dit geneesmiddel kan met of zonder voedsel worden ingenomen zoals voorgeschreven door uw arts, meestal tweemaal per dag (om de 12 uur) in de ochtend en avond.

Schud de verpakking goed gedurende 15 seconden alvorens elke dosis in te schenken. Meet de dosis zorgvuldig af met een speciaal meetinstrument/lepel. Gebruik geen huishoudlepel, want dan krijgt u mogelijk niet de juiste dosis. Kauw niet op de inhoud van de suspensie.

Gebruik de suspensie niet met sondevoeding omdat de suspensie de slang kan verstoppen.

De dosering en de duur van de behandeling zijn gebaseerd op uw medische toestand en de reactie op de behandeling. Drink voldoende vloeistoffen tijdens het gebruik van deze medicatie, tenzij uw arts u anders vertelt.

Neem deze medicatie ten minste 2 uur voor of 6 uur na het innemen van andere producten die zich eraan kunnen binden, waardoor de werking ervan afneemt.

Voor het beste effect neemt u dit antibioticum in op gelijkmatige tijdstippen. Om u te helpen herinneren, neem deze medicatie elke dag op dezelfde tijd(en) in.

Blijf dit geneesmiddel innemen tot de volledige voorgeschreven hoeveelheid is opgebruikt, zelfs als de symptomen na enkele dagen verdwijnen. Te vroeg stoppen met de medicatie kan leiden tot een terugkeer van de infectie.

Is ciprofloxacine een sterk antibioticum?

Ciprofloxacine is een effectief antibioticum dat een breed scala aan infecties behandelt; het mag echter niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 18 jaar en bij volwassenen moet het worden gereserveerd voor infecties die niet met andere antibiotica worden behandeld. Ernstige bijwerkingen zijn tendinitis en peesruptuur.

Hoe snel werkt ciprofloxacine?

Voor de meeste infecties zou u zich binnen enkele dagen beter moeten voelen, maar dit hangt af van het type infectie. Vertel het uw arts als u zich niet beter begint te voelen na 2 tot 3 dagen ciprofloxacine te hebben ingenomen of gebruikt, of als u zich op enig moment slechter gaat voelen.

Zal 3 dagen Cipro UTI genezen?

Ciprofloxacine in een dosering van 100 mg BID gedurende 3 dagen was de minimale effectieve dosis voor de behandeling van ongecompliceerde urineweginfectie.

Is 5 dagen ciprofloxacine voldoende?

In de meeste gevallen is de behandeling met Cipro van korte duur, van 3 tot 14 dagen. Maar voor sommige infecties, zoals bepaalde bot- of gewrichtsinfecties, kan de behandeling enkele weken duren.

Hoe weet ik of ciprofloxacine werkt?

Hoewel ciprofloxacine binnen enkele uren na inname begint te werken, merkt u mogelijk pas na 2 tot 3 dagen verbetering van uw klachten. Bij sommige infecties, zoals osteomyelitis (een botinfectie), kan het tot een week duren voordat u enige verbetering merkt.

Hoe lang kunt u ciprofloxacine 500mg innemen?

Het is gebruikelijk om ciprofloxacine een week of twee in te nemen of te gebruiken. Voor sommige infecties hoeft u het maar één dag in te nemen of te gebruiken, maar voor andere kan het tot 3 maanden duren. Uw arts zal u vertellen hoe lang u ciprofloxacine moet innemen of gebruiken.

Typische dosering voor ciprofloxacin (Cipro)

De typische dosis is 250 mg tot 500 mg via de mond, elke 12 uur. De dosis kan oplopen tot 750 mg per 12 uur bij ernstigere huid-, bot-, gewrichts- en lagere luchtweginfecties en bij pest.

Wat gebeurt er als u ciprofloxacine met voedsel inneemt?

Neem ciprofloxacine niet in met melkproducten zoals melk of yoghurt, of met voedsel met calciumverrijking (bijv. cornflakes, sap). U mag melkproducten of met calcium verrijkt voedsel eten of drinken bij een gewone maaltijd, maar gebruik ze niet alleen wanneer u ciprofloxacine inneemt. Ze kunnen de medicatie minder effectief maken.

Wat is het antibioticum dat het dichtst bij Cipro in de buurt komt?

Fluoroquinolonen zoals Cipro, Levaquin en Avelox zijn antibiotica die zijn goedgekeurd om ernstige bacteriële infecties te behandelen of te voorkomen, waaronder infecties van de huid, botten en gewrichten, lagere luchtwegen en urinewegen.